Tillagat i Sverige - ingen bindningstid • glutenfritt • laktosfritt • inga onödiga tillsatser
❤️ Matlådor som håller din energi genom hela dagen ❤️
Blogg

Emma Lindblom – Vätska & vatten

Emma Lindblom – Förklarar vatten

Matprat – varför behöver vi dricka vatten?

Vätska och vatten

Vätska är viktigt!

Mer än hälften av våra kroppar består av vätska. Vi klarar oss utan vätska i enbart 3-5 dagar jämfört med att vi kan överleva ca 2 månader utan mat. Du behöver 1-2 liter vätska om dagen, varav en del kommer från mat. Exakt hur mycket vätska du behöver beror på många olika faktorer som till exempel hur mycket du rör dig och i vilket klimat du är i. 

Vätska, varför är det viktigt? Det första vi tänker på är kanske att det släcker törsten och det är riktigt. Jag tror alla någon gång har längtat oerhört mycket efter ett glas vatten, och det finns ingenting som är så tillfredställande än att dricka vatten när man är törstig. Vätskan har många funktioner i kroppen, som transportör för både syre, näringsämnen och avfall. Vätska spelar även en roll i reglering av värme och blodtryck.   

Vatten är min favorit!

Jag tycker att vatten är den bästa törstsläckaren och måltidsdrycken. I de flesta fall är det bäst att få i sig sin energi (kcal) från maten du äter. Har du däremot svårt att få i dig tillräckligt med energi, om du kanske tränar mycket eller har försämrad aptit kan det vara lättare att komplettera maten med dryck som smoothie, juice eller liknande.

Många glömmer bort att dricka, mina bästa tips är:

  • Börja dagen med ett glas vatten och drick två glas vatten till varje måltid.
  • Ett annat tips är att köpa en snygg vattenflaska (det är ju roligare att bära omkring på något snyggt).
  • Ha en vattenflaska eller ett vattenglas bredvid dig när du jobbar.

Jag har alltid en glasflaska med vatten i kylen, den och ett dricksglas tar jag alltid med mig till skrivbordet när jag jobbar hemma. Detta leder till att jag dricker, finns inte vattenflaskan och glaset där så dricker jag inte. När jag är på kontoret har jag en vattenflaska nära till hands, och som oftast (när jag inte glömmer) får följa med mig under arbetsdagen. När det är riktigt varmt ute på sommaren, så brukar jag lägga en vattenflaska i frysen på natten, på så vis kan jag ta med mig en vattenflaska som håller en frisk temperatur längre nästa dag.

Vätska och träning:

Om du tränar och svettas krävs mer vätska. Du bör dricka både före och efter ditt träningspass. Måste man dricka under alla träningspass? Som mycket annat så beror det på 😉.  Är det ett träningspass som sträcker sig över en timme, så är det bra att dricka under passet. Tränar du däremot 45 minuter lugnt utan att du direkt svettas så räcker det oftast att dricka under dagen samt före/efter träning. Vätskebrist påverkar din prestationsförmåga senare i passet, så om du vet att du har ett långt pass och kommer att behöva vätska under träningen ska du börja att dricka vatten tidigt, inte vänta till du är törstig.

En billig, lätt hälsoinvestering = börja att dricka vatten ☺️

Se Svarta Lådans veckomeny.

 

Texten är skriven av:

Emma Lindblom – Legitimerad dietist och näringsfysiolog