Tillagat i Sverige - ingen bindningstid • glutenfritt • laktosfritt • inga onödiga tillsatser
☀️ ALLA kunder får 20% i rabatt på valfri leverans med koden: ENERGI24 ☀️
Blogg

Svarta Lådan balanserar ditt blodsocker

Vi testar blodsockerbalans

i ett samarbete med läkaren Michel Tagliati som driver Proaktiv hälsa.

Svarta Lådan testar blodsocker

Bakgrund till blodsockertestet

Diabetes och fetma ökar år efter år i vårt samhälle. Ökningen syns i alla befolkningsgrupper och kryper dessutom ner i åldrarna. Det här är ett stort samhällsproblem.

För en tid sedan fick vi kontakt med läkaren Michel Tagliati från Proaktiv Hälsa. Michel hjälper patienter som bär på en övervikt, som kan betyda ökade hälsorisker att gå ner i vikt på ett hälsosamt bestående sätt. Människor med övervikt har en ökad risk att utveckla diabetes 2.

 

Om Proaktiv Hälsa

Michel brinner för att jobba proaktivt med hälsa, han har mer än 20 års erfarenhet som läkare efter arbete inom akut psykiatri, akutsjukvård, allmänmedicin och har forskat kliniskt inom diabetes och kardiologi. Han startade Proaktiv Hälsa 2020 och har hjälpt 100-tals patienter till normalvikt med kost och/eller läkemedel. 

För några år sedan hände något som fick Michel att vilja förändra sjukvårdssystemet, som ofta är reaktivt kring patientvård. Han ville skapa en metod som hjälper människor innan de har blivit sjuka, och hans mål är att hjälpa människor med att börja förändringsarbetet innan det är för sent genom att kartlägga deras hormoner och ämnesomsättning.

 

Vad hände för några år sedan?

För nio år sedan insjuknade Michels dotter Emilia under en semesterresa. Orsaken var akut diabetesketoacidos, odiagnostiserad diabetes 1 och Emilia var så sjuk att hon nästan avled men klarade sig, efter en veckas intensivvård så stabiliserades hennes värden. Det var starten på Michels arbete och sedan dess har han jobbat outtröttligt för att hans dotter och andra människor som kan vara i riskzonen, ska hitta hälsosamma rutiner och kostvanor.

 

Påverkar Svarta Lådans mat blodsockret? Vi testar.

Svarta Lådan träffade Michel på Proaktiv Hälsas klinik i Stockholm. Där fick vi, Elin och Torbjörn från Svarta Lådan, genomföra en kroppsanalys som mäter visceralt fett, muskelmassa och bendensitet. Därefter applicerade sköterskan Linda en kontinuerlig blodsockermätare (Continous Glucose Montitor, CGM) på både Torbjörn och Elins överarm.

 

Vad innebär blodsocker?

Blodsocker är glukos och millimol är enkelt förklarat (den totala mängden glukos i blodomloppet som på en vuxen person ligger mellan 3-5 gram).  Blodsockernnivån ska för en “frisk” person ligga balanserat under dygnet, mellan 4-7 mmol/L.

Om du äter oregelbundet eller väljer att äta snabba kolhydrater (vitt bröd, läsk, choklad) ofta, så påverkar du energibalansen vilket genererar många toppar och dalar i ditt blodsocker under dygnet.

 

En dag med högt och lågt blodsocker ofta kan se ut ungefär så här:

 • Du äter för sällan och blir jättehungrig (lågt blodsocker).
 • Du äter något snabbt och sött, blodsockret går upp snabbt och du får mycket energi på kort tid (högt blodsocker).
 • Sedan blir du hungrig ganska omgående igen (lågt blodsocker).

När du har hjälp av en blodsockermätare, som registrerar data kontinuerligt under dagen. Så kan du lära dig mer om vilken kost som ger jämnt blodsocker och vilken kost som skapar toppar och dalar i ditt blodsocker.

Om du inte har data på ditt blodsocker, så vet du ändå förmodligen hur det känns i kroppen. 

 • Lågt blodsocker               = Lättretlig, sockersugen och ofokuserad.
 • Balanserat blodsocker = Bra fokus, lugn, blir hungrig på mat, inte godis och håller en bra energinivå genom hela dagen. 

 

Vad innebär en blodsockermätning?

Elin och Torbjörn ville göra ett empiriskt test för att lära oss hur Svarta Lådans kost  påverkar blodsockernivåerna under dagen (och natten). 

 • Testperiod:       
  • Två veckor med blodsockermätare 
 • Testpersoner:  
  • Elin, 48 år och Torbjörn, 58 år
 • Vad testas:        
  • Om Svarta Lådans mat ger ett jämnare blodsocker än “vanlig mat”

Testvecka 1 ⤵️

Elin och Torbjörn äter endast mat från Svarta Lådan på utsatta tider och registrerar data på blodsockernivåerna. 

Testvecka 2 ⤵️

Elin och Torbjörn äter “vanligt” dvs: äter inte på utsatta tider, tar en macka vid diskbänken, godisbitar när man blir sugen, vin på kvällen, chips och snacks efter klockan 20:00.

 

Redovisning av stickprov under dessa två veckor av datainsamling:

 • Torbjörn vecka 1: Äter Svarta Lådan
 • Torbjörn vecka 2: Äter “vanligt”

Resultat Tobbe Blodsockermätning

 • Elin vecka 1:  Äter Svarta Lådan
 • Elin vecka 2:  Äter “vanligt”

Resultat Elin Blodsockermätning

Resultat:

Det här är långt ifrån en regelrätt forskningsstudie, utan ett enkelt test på två personer som jobbar på Svarta Lådan. Men det finns ändå intressanta insikter i rapporten, som gör att vi vill fortsätta undersöka och samarbeta med Proaktiv Hälsa. Detta test visade tydligt att Svarta Lådans matlådor ger ett stabilt blodsocker och håller energin i balans under hela dygnet. 


Se Svarta Lådans veckomeny.

 

Texten är skriven av:

Elin Smith – Marknadschef, Svarta Lådan

Michel Tagliati – Läkare, Proaktiv Hälsa