Tillagat i Sverige - ingen bindningstid • glutenfritt • laktosfritt • inga onödiga tillsatser
☀️ ALLA kunder får 20% i rabatt på valfri leverans med koden: ENERGI24 ☀️
Blogg

Klimatsmart att köpa portionsförpackad mat

Klimatsmart mat

En ny studie från Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet (CTF) visar att vi bör välja portionsförpackat och mindre förpackningar för att leva mer klimatsmart. 

– Förpackningar målas ofta upp som en stor miljöbov, men är nödvändiga för att transportera och skydda maten. Vi borde istället fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs då matsvinnet har större påverkan på klimatet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och ansvarig för studien som genomförts av forskare vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet RISE. (Karlstads Universitet, pressmeddelande, 2020-04-29)

Forskningen visar även att livsmedel som förpackas i mindre portioner, kan ätas upp i större utsträckning och därigenom är bättre för klimatet. Även om mer förpackningsmaterial används.

– Världens livsmedelsproduktion står idag för en tredjedel av klimatpåverkan. Att utveckla förpackningar som gör att vi slänger mindre mat är nödvändigt för att vi ska kunna nå de globala klimatmålen avslutar Helén Williams. (Karlstads Universitet, pressmeddelande, 2020-04-29)

Vill du läsa hela rapporten?  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620318229

Svarta Lådans hälsosamma måltider är portionsförpackade, redo att värma så att du kan bara njuta, det enda du behöver göra är att köpa till sallad om du så önskar. Alla måltider levereras även med näringsinformation, värmeanvisningar och en fullständig ingredienslista.  

Klimatsmart och hälsosam matkasse direkt hem till din dörr.

Varma hälsningar från oss på Svarta Lådan