Ingen bindningstid • glutenfritt • laktosfritt • inga onödiga tillsatser
🍀 NYA kunder får 25% på första leveransen med koden: LÄTT2024 🍀
Blogg

En guide till vardagen på hemmaplan

Vardagen vänds upp och ned.

Vardagen på hemmaplan

Vi har gått från att fatta snabba beslut över en god lunch på stan,

till att äta mackor i ensamhet vid diskbänken. När livet känns kapat av Corona-viruset och allt vi planerat ställts in – det är då vi behöver vara stabila och driva livet vidare. När social distansering tvingar oss att hålla oss hemma – det är då vi får vara lite extra uppfinningsrika. Vi måste vara vår egen chef. Vi får tänka att vi, trots att vi är vuxna, är våra egna barn – och hur skulle vi ordna det för dem?  Så bör vi också ta hand om oss själva! Att hålla rutinerna och äta bra mat är viktigare än någonsin. Här får du några goda råd på hur vi tar oss igenom denna tid tillsammans. 

  • Rutiner
  • Bra mat
  • Fysisk aktivitet
  • Utbildning
  • Sömn

Börja med att göra ett schema för dina dagar, och se till att vara vaken på dagen och sova på natten. Även om du inte behöver dyka upp på kontoret ett visst klockslag kan du behålla känslan av normalitet genom att gå upp i vanlig tid. Om du känner dig orolig så ta en stund på morgonen för att läsa på krisinformation.se och lyssna på nyheterna, men försök sedan släppa nyhetsuppdateringarna.  Ägna dig åt det du kan, det vill säga arbete, nyttig mat som ger dig energi och fysisk aktivitet. Lägg tid och energi på att ta hand om dig och de runt omkring dig. 

Se till att ät regelbundet och håll balansen i kosten. Nu om någonsin är det viktigt att ge kroppen bra mat och förutsättningar att orka med. Att laga bra mat är en utmaning och om du har du inte plötsligt förvandlats till hemmakock med koll på nutrienter över natten finns Svarta Lådan här för dig. 

Ett exempel på dagsschema:

8:00 Frukost, tidningsläsning och en titt på krisinformation.se.

9:00 Starta jobbdatorn.

10:00 Ta en rast från jobbet och ring en äldre person i din närhet. Fråga och lyssna. 

11:00 Gör 10 armhävningar och 10 knäböj.

12:00 Lunch, ta tid på dig. 

13:00  Ta en promenad, kanske gå till apoteket åt granne, som är i riskgrupp samtidigt.

14:00 Gör 10 burpees.

15:00 Gör 10 solhälsningar. Ta något mellis!

16:00 Ställ dig upp och rotera överkroppen 10 gånger åt varje håll

17:00 Gör 20 utfallssteg. Och avsluta arbetsdagen!

18:00 Middag. Se till att äta vällagad mat, håll balansen i kroppen.

19:00 -22:30: Fritid! Se på serier, läs en roman du kanske ljugit om att du läst men faktiskt aldrig tagit dig igenom. Lär dig sticka eller virka. Handarbetestrenden lär få ännu mer vatten på sin kvarn i nuläget. Börja odla grönsaker nu när solen börjar värma oss eller gör ett längre träningspass. Ta tag i något projekt som du inte haft tid att ta tag i tidigare, sortera en garderob eller hitta en distansutbildning på nätet, lär dig något som du alltid velat lära dig. 

När vi är mycket hemma gäller det att hålla den fysiska aktiviteten igång. Antingen sprider du ut din fysiska aktivitet under dagen genom att ställa alarmet och gör något mindre varje timme eller så gör du ett mer ordentligt träningspass någon gång under dagen. Eller varför inte både och?

Ett snabbt hemma-pass:

12-10-8-6-4-2 av:

  • Burpees
  • Utfallssteg med rotation
  • Knäböj med hopp

Med bra mat (pst, läs mer om fördelarna med matkasse), fysisk aktivitet och omtanke om andra i din närhet genom samtal och praktisk hjälp kan du behålla känslan av sammanhang trots allt! Ta hand om dig och de människor du har omkring dig!

 

Vila och fortsätt att hålla dina goda rutiner –  varma hälsningar från oss på Svarta Lådan.