Tillagat i Sverige - ingen bindningstid • glutenfritt • laktosfritt • inga onödiga tillsatser
❤️ Matlådor som håller din energi genom hela dagen ❤️

Träningsmat som maxar din träning

Svarta Lådans matlådor framtagna för träning

Maxa träningen med extra stora portioner, rejält med protein, långsamma kolhydrater och nyttiga fetter.

Visa träningslådan
Träningsmat_stark

Varför välja Svarta Lådans träningsmat?

För att du ska få ut det mesta av din träning har vi utvecklat ett antal av våra rätter för dig som tränar. Våra matlådor ger en godare väg till större mättnadskänsla och stabilare blodsocker. Alltid naturlig mat lagad av erfarna kockar. Alltid optimerad, för att du ska få i dig bra mat i rätt mängder.

Översikt matbild

Vilken mat är bra när man tränar?

Att äta rätt är avgörande för att maximera träningens effekt och uppnå optimal hälsa. Maten vi väljer att konsumera före, under och efter träning spelar en central roll för att förse kroppen med nödvändig energi, främja återhämtning och stödja muskeluppbyggnad. Här är några viktiga aspekter att tänka på när det gäller träningsmat, kost i samband med träning.

Vad ska man äta innan träning?

Innan du ger dig ut på träningspasset är det viktigt att tanka upp kroppens energireserver. Kolhydrater är nyckelingredienser här, eftersom de ger energi som gör att du orkar ditt träningspass. Komplettera med en lagom mängd protein som tillsammans med tillräckligt med energi och kolhydrater optimerar muskeluppbyggnad.

Under träning?

Vid längre träningspass kan det vara nödvändigt att tillföra extra energi i form av kolhydrater för att undvika utmattning. Frukt, kolhydratrika energibars eller mellanmål är snabba och bekväma alternativ. Se till att du även är i vätskebalans genom att dricka vatten.

Vad ska man äta efter träning?

Efter avslutat träningspass är det viktigt att återställa kroppens energireserver och stödja muskelreparationen. En kombination av kolhydrater och protein är idealisk. Exempel på lämpliga val inkluderar en smoothie med frukt och kvarg eller en balanserad måltid bestående av fullkornsris, fisk och grönsaker.

Generella tips:

 • Anpassa portionerna: Mängden mat du behöver varierar beroende på träningens intensitet och din individuella metabolism. Mer träning kräver ett ökat kostintag så du får energibalans. Lyssna på din kropp och justera ditt intag därefter.
 • Variation är viktigt: Försök att inkludera en mångfald av näringsämnen i din kost för att säkerställa att du får alla de vitaminer och mineraler som behövs för optimal hälsa.
 • Vatten är nyckeln: Oavsett träningsintensitet är det viktigt att hålla sig välhydrerad. Drick tillräckligt under hela dagen och även före, under och efter träningen.
 • Tänk rätt, många tror att de måste öka sitt proteinintag vid ökad träningsmängd, i de flesta fall är det kolhydratintaget som behöver ökas. Självklart är även proteiner viktiga men de du i första hand bör justera är att sprida ut ditt proteinintag så du får i dig protein under hela dagen, eller vid 4 tillfällen (frukost, lunch, mellanmål och middag).

Att välja rätt mat i samband med träning kan göra en stor skillnad för din prestation och återhämtning. Genom att anpassa din kost efter dina individuella behov kommer du att kunna maximera de positiva effekterna av din träning och uppnå dina hälsomål. Det är därför vi samlat vår träningsmat i träningslådan.

Bianca Salming: "Perfekt träningsmat"

svarta-ladan-bianca-salming-instagram-001.png

Vår träningsmat finns i olika storleker

Näringsvärde i genomsnitt per måltid.

L XL
Gram 455g 555g
KCAL 549 670
Protein 40g 50g
Kolhydrater 44g 54g
Fett 21g 26g

Mat och träning

Vad händer om man äter för lite när man tränar?

 

Att äta för lite när man tränar kan ha negativa konsekvenser för både hälsan och träningsresultaten. När kroppen inte får tillräckligt med näring, särskilt i samband med fysisk aktivitet, kan det påverka flera viktiga aspekter av hälsan och prestationen. Här är några möjliga konsekvenser av att äta för lite när man tränar:

 1. Energiunderskott: Om du inte får tillräckligt med kalorier, kommer kroppen att uppleva energiunderskott. Det kan leda till trötthet, brist på energi och minskad träningsprestation. Du kanske känner dig svag och har svårt att genomföra träningspasset effektivt.
 2. Muskelförlust: Otillräckligt proteinintag kan leda till muskelförlust. Proteiner är avgörande för muskelreparation och uppbyggnad, och om kroppen inte får tillräckligt med protein kan musklerna brytas ned istället för att växa och återhämta sig.
 3. Nedsatt återhämtning: Efter träning behöver kroppen tid och resurser för att återhämta sig. Otillräcklig näring kan förlänga återhämtningsprocessen och öka risken för skador och det kan ta längre tid att återgå till normal träningsnivå.
 4. Nedsatt immunförsvar: En balanserad kost är viktig för immunsystemets funktion. När du inte äter ordentligt kan immunförsvaret bli påverkat och risker för sjukdomar och infektioner ökar, särskilt om du tränar intensivt och kroppen utsätts för stress.
 5. Förlust av fokus och koncentration: Om du inte äter tillräckligt, kan det påverka kognitiva funktioner som koncentration och fokus. Det kan bli svårare att hålla sig engagerad i träningspasset och att uppnå träningsmålen.

För att optimera träningsresultat och hälsa är det viktigt att äta en balanserad kost som möter dina individuella näringsbehov. Om du är osäker på hur du ska anpassa din kost i samband med träning, kan det vara klokt att rådgöra med en dietist eller näringsfysiolog för personlig vägledning och rådgivning. Att lyssna på kroppens signaler och ge den rätt bränsle är avgörande för långsiktig hälsa och välbefinnande.

Vad ska man äta efter träning?

 

Efter träning är det viktigt att äta en balanserad måltid för att stödja återhämtningen. Tvärtemot en allmän uppfattning gällande kost, så är det inte bara proteiner som är viktiga utan även kolhydrater för att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning. Kolhydraterna bygger upp muskler och ger energi.  Här är några riktlinjer för vad du kan inkludera i din måltid efter träning:

 1. Protein: Ett högt proteinintag är viktigt för muskelreparation och återuppbyggnad. Magert protein från källor som kyckling, kalkon, fisk, ägg, mejeriprodukter eller växtbaserade alternativ som bönor och linser kan vara bra val.
 2. Kolhydrater: Om du tränar regelbundet för att öka dina prestationer bör du äta 1 gram kolhydrater per kg kroppsvikt och måltid. Att inkludera komplexa kolhydrater hjälper till att fylla på glykogenlagren i musklerna, vilket är särskilt viktigt om du har utfört intensiv träning. Fullkornsprodukter som brunt ris, quinoa eller fullkornsbröd är bra alternativ.
 3. Det är viktigt att inkludera hälsosamma fetter i din kost. Nötter och frön exempel på bra källor till hälsosamma fetter.
 4. Vatten: Se till att vara väl hydrerad genom att dricka tillräckligt med vatten. Ibland kan kroppen förväxla törst med hunger, så att hålla sig hydrerad kan också hjälpa till att kontrollera hunger.

 

Frågor och svar