Tillagat i Sverige - ingen bindningstid • glutenfritt • laktosfritt • inga onödiga tillsatser
❤️ Matlådor som håller din energi genom hela dagen ❤️
Blogg

Emma Lindblom – Fett

Emma Lindblom – Förklarar fett

Matprat – olika typer av fett och varför det är viktigt.

Dietist Emma Lindblom utbildar fett

Varför behövs fett?

Fett är en av de tre energigivande näringsämnena, de andra är protein och kolhydrater. Dessa tre näringsämnen kallas makronutrienter, man behöver mer av dessa jämfört med mikronutrienter (vitmainer och mineraler). Du kanske har hört att någon säger makros och syftar på mat, man syftar då på alltså på kolhydrater, fett eller protein (makro=makronutrienter). 

Det finns olika typer av fett i maten vi äter, vad som skiljer dessa åt är deras uppbyggnad och hur de påverkar din hälsa. 

  • Mättat fett är oftast fast i konsistensen även i rumstemperatur och finns främst i animaliska produkter, kokos- och palmolja. Vi behöver inte mättat fett i vår kosthållning för att må bra. Det har kopplats till hjärt- och kärlsjukdomar därav behöver du begränsa ditt intag av dessa.
  • Omättade fetter delas upp i enkelomättade och fleromättade fettsyror, dessa hittar du i feta fiskar som lax, nötter, raps – och olivolja. De omättade fetterna har kopplats samman med positiva hälsoeffekter, så dessa bör vara ditt förstahandsval när det kommer till fettkällor. Fleromättade fetter är essentiella och måste tillföras via kosten, de viktigaste är omega-3 och omega-6 fettsyror som du säkert har hört talas om.  Bra att veta: Livsmedelsverket rekommenderar inte att du äter tillskott av omega-3 som fiskolja utan istället välja att äta variera kost med fisk 2-3 ggr/vecka varav fet fisk en gång i veckan. En portion lax eller 1-2 msk rapsolja ger dig ditt dagsbehov av omega-3.
Varför är det viktigt?

Fett är en energikälla, du behöver även fett för att kunna tillgodogöra dig de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. Fett behövs även för cellerna, kroppen är uppbyggd av celler som har ett cellskal (cellmembran) vilket behöver fett för att få sin struktur. Som du säkert vet styrs mycket i kroppen av hormoner, fett behövs för att bilda hormoner. Det är även en smakhöjare, det är därför potatismos på restaurang ofta smakar mycket bättre än hemma. Smör och grädde (mer än du tror 😋) har använts för att förhöja smaken. 

Fett innehåller mer energi per gram än vad protein och kolhydrater gör (9 vs 4 kcal per gram) detta betyder att fett är energirikt. Det är till exempel rekommenderat att äta mer nötter och frön, några matskedar om dagen. Äter du däremot en större påse nötter kan detta bli hela ditt dagliga behov av kilokalorier (kcal). Så med andra ord lagom är bäst 😉.

Kom ihåg mitt motto…

”Man kan äta allt men inte jämt”. Jag gillar inte att mat ska förknippas med skuld och dåligt samvete, här kommer mitt andra motto in ”gör bra matval så ofta du kan, då är det ok om det inte blir perfekt jämt”.

Njut av det du äter

Se till att njuta av maten du äter, sätt rutiner för att hålla blodsockret i balans. Lägg tid på att se till att du har bra mat hemma, så att du kan äta varierat när du blir hungrig 😉

 

Se Svarta Lådans veckomeny.

 

Texten är skriven av:

Emma Lindblom – Legitimerad dietist och näringsfysiolog