Matprat – olika typer av fett och varför det är viktigt.
Fett är en av de tre energigivande näringsämnena, de andra är protein och kolhydrater. Dessa tre näringsämnen kallas makronutrienter, man behöver mer av dessa jämfört med mikronutrienter (vitmainer och mineraler). Du kanske har hört att någon säger makros och syftar på mat, man syftar då på alltså på kolhydrater, fett eller protein (makro=makronutrienter).
Det finns olika typer av fett i maten vi äter, vad som skiljer dessa åt är deras uppbyggnad och hur de påverkar din hälsa.
Fett är en energikälla, du behöver även fett för att kunna tillgodogöra dig de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. Fett behövs även för cellerna, kroppen är uppbyggd av celler som har ett cellskal (cellmembran) vilket behöver fett för att få sin struktur. Som du säkert vet styrs mycket i kroppen av hormoner, fett behövs för att bilda hormoner. Det är även en smakhöjare, det är därför potatismos på restaurang ofta smakar mycket bättre än hemma. Smör och grädde (mer än du tror 😋) har använts för att förhöja smaken.
Fett innehåller mer energi per gram än vad protein och kolhydrater gör (9 vs 4 kcal per gram) detta betyder att fett är energirikt. Det är till exempel rekommenderat att äta mer nötter och frön, några matskedar om dagen. Äter du däremot en större påse nötter kan detta bli hela ditt dagliga behov av kilokalorier (kcal). Så med andra ord lagom är bäst 😉.
”Man kan äta allt men inte jämt”. Jag gillar inte att mat ska förknippas med skuld och dåligt samvete, här kommer mitt andra motto in ”gör bra matval så ofta du kan, då är det ok om det inte blir perfekt jämt”.
Se till att njuta av maten du äter, sätt rutiner för att hålla blodsockret i balans. Lägg tid på att se till att du har bra mat hemma, så att du kan äta varierat när du blir hungrig 😉
Texten är skriven av: