Intervju med Svarta Lådans Melker

På kontoret sitter Melker med flitens lampa och jobbar med ett avancerat system som bland annat har full koll på näringsinnehållet i alla Svarta Lådans matlådor. Melker är alltid glad och positiv – företagets glädjespridare. Här berättar han lite om sig själv och sitt arbete på Svarta Lådan. 

 

Melker2

Hur lång tid har du varit på Svarta Lådan?
Jag har varit på Svarta Lådan i lite mer än ett år.

Vad är din bakgrund? 
Jag har jobbat som kock i över 20 år runtom i Sverige och även några utlandsjobb.

Vad har varit mest utmanande för dig sedan du började på Svarta Lådan?
Att börja tänka på hur mat påverkar tarmfloran positivt, inte bara att hitta balans mellan sälta, sötma och syra och hur maten presenteras. Därför har just nutritionsbiten varit utmanande samt att få till bra rätter utan gluten och mjölkprodukter.

Vilka är dina arbetsuppgifter på SL?
Systemchef och drift. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande med fokus på utveckling.

Jag jobbar bland annat med att våra maträtter ska vara helt rätt näringsberäknade och att det också fungerar i praktiken. Detta med hjälp av vårt system, kostrådgivare och kockar.

Vilken är din största livsstilsförändring sedan du började på SL?
Jag är mer medveten och uppmärksam på vad som är bra och dåligt av det vi äter till vardagen. Livsmedelsverket känns för mig väldigt mossigt i förhållande till nya upptäckter kring kost. Jag applicerar därför i dag mitt tänk med större eftertänksamhet och hållbarhet för kroppen, både privat och på jobbet.

Är det krångligt att leva mer hälsosamt?
Ja och nej! Det är väldigt missvisande när man handlar mat, alla butiker är fulla med skräp. Socker, gluten och laktos hittar man på nästan alla hyllor i matbutikerna. Så då får man tänka med sunt förnuft och välja rätt råvaror, det är inte alltid lätt när man är påverkad av hur samhället runt mat är uppbyggt. I Media lyfts t.e.x socker upp till skyarna i många program och gör det till en naturlig del av livet trotsa ökad diabetes bland befolkningen. Istället för ”bakprogram” borde vi ha fler inspirerande hälsoprogram.

Jag vill tanka min kropp med rätt råvaror, inte med processad mat.

Äter du glutenfritt i dag?
Nej det gör jag inte men jag äter mindre än tidigare.

Har du märkt någon förändring i dig själv sedan du ändrade din kost?
Jag har tappat några kilon och känner mig piggare.

Vilka är dina tre bästa hälsotips?
1. Tänk sunt och ät med motta
2. Mer grönsaker och mindre mättade fetter
3. Vardags motion

Har det ändrat inställningen till vad hälsosamt är hos din omgivning?
Absolut! Min dotter börjar också tänka på att inte äta för mycket socker och frågar ofta vad som är nyttigt.

Vad tycker du är det bästa med Svarta Lådan?
Att grundtanken är vad maten gör i kroppen. Vi använder inga tillsatser, socker, gluten eller laktos och är försiktiga med upphettningsgifter, därav lagar vi mat på låg värme med rätt fetter. Sedan har vi tagit bort allt fläskkött, majs och rökta produkter.

Vad är ditt mål om ett år?
Att vi kommit igång med klimatberäkningar på våra maträtter, för det måste väl ändå bli ett krav för framtiden på jorden.

Vad är det roligaste som hänt under året på Svarta Lådan?
När man kommer in på jobbet måndag morgon och frågar vad kollegerna gjort i helgen och våran kostrådgivare Tessan säger att hon varit på föreläsning om mag- och tarmfloran hela helgen.

Då ser man vilket driv, engagemang och intresse som finns här och det ger energi som tusan.

Vad önskar du dig just nu?
Nu är jag hungrig, ska vi käka lunch?